22 Mayıs 2013 Çarşamba

Cehennem / Inferno


Evet sonunda Cehennem'i bitirebildim. Bu kadar uzun sürmesi tamamen zamansızlıktan kaynaklandı, kitabın hiç bir suçu yok. Kitapla ilgili neler yazmam gerektiğini kestiremiyorum şu anda. Konudan bahsetmek istemiyorum çünkü ister istemez spoiler veririm ve bu kitaptan alınacak zevki fena halde etkileyecektir. Zaten evde de kitap hakkında konuşmam bir haftadır yasak. Kayıp Sembol'ü okurken yanlışlıkla katilin kimliğini ağzımdan kaçırmıştım da haliyle yasaklıyım :) Aslında kitabın ilk 400 sayfası boyunca benim için 7lik bir hikayeydi ve Dan Brown kitaplarına bayılırım. Ama okurken içimden geçen sürekli olarak Melekler ve Şeytanlar süperdi bu öyle değil oldu. Melekler ve Şeytanlar'ı hala daha çok sevmekle birlikte bu kitaba ön yargılı davrandığımı düşünüyorum. Bence 8,5 luk bir maceraydı. Her şey tepetaklak anlatılmıştı. Daha fazla tadını kaçırmak istemediğim için hemen Dante'ye geleyim. Eğer İlahi Komedya'yı okuduysanız benden çok daha fazla seveceğinize eminim. Ben genel olarak merak etmek, anlamaya çalışmak ve bir an önce The Divine Comedy'i okumalıyım düşüncesi arasında kaldım. Ne diyebilirim ki başka tabii ki okuyun, okutun :)
                              Botticelli'nin Inferno'dan esinlenerek yaptığı tablo
Ve Dante Aleghieri'nin ölüm maskesi



Dikkat Çok Fena Spoiler !!!:
FS- 2080'nin nasıl oldu da Ferris olduğuna inandım ama Sienna çıktı dünden beri kafamı karıştıryordu. Sanırım çözdüm sonunda Amir FS-2080 ile bağlantı kuracağından bahsediyor ardından da Ferris'in telefonu çalıyordu ister istemez FS-2080 Ferris diye düşündüm tabi. Bunu ancak mı anladın derseniz o sayfaları okurken sabaha karşıydı ve çok uykum vardı. Biraz acıyın bana :) Aslında bir anda Zobrist'in sevgilisi Sienna çıkınca mutlu oldum. Çünkü aksi takdirde tamamen birbirinin aynı Langdon hikayelerinden biri olacaktı. İstanbul'da geçmesi hikayenin ilginç olmuştu. Robert Langdon'ı Yerebatan Sarnıcı'nda koşarken hayal etmek zevkliydi ve garipti. Kitabı elbette sevdim ama bu kadar karışık olması çok ta hoşuma gitmedi sanırım. Truman Show'un sevimsiz bir versiyonunu izler gibi oldum. Gerçi sonlarda hikayenin yönü değişince daha çok zevk aldım ve sanırım sevmemi de son 200 sayfaya borçluyum. Yoksa herhalde bir daha ki kitabı bu kadar heyecanla okumak istemeyecektim. Sonuçta sevdiğim, keyif aldığım bir yolculuk yaşadım tekrar Robert Langdon ile.

3 yorum:

  1. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Benim çok çok merak etiğim bir kitap gerçekten. Dan Brown u da nispeten severim. Ama ilahi komedya gibi ise mükemmel ötesidir diye düşündüm birden. :))
    Çünkü İhali Komedya bir sanat eseridir elbette..

    YanıtlaSil
  2. İlahi Komedya'yı okumuş olmak sanırım bu kitaptan alınacak keyfi kat kat arttıracak :)

    YanıtlaSil
  3. Kitabı okurken bahsedilen sanat eserlerini görmek çok önemli. Bu yüzden eserlerin resimlerini şurada toplamışlar ben okurken buraya bakarak takip ettim süperde oldu.
    http://www.turkish-media.com/forum/topic/306639-dan-brown-cehennem-kitabinda-bahsedilen-sanat-eserleri-ve-tum-yerler/

    YanıtlaSil